• Tentoonstelling

Vertical Urban Factory

VUF

De architectuur van de industriële productie

Vertical Urban Factory, samengesteld door Nina Rappaport, architectuurcriticus en onderwijzer uit New York, presenteert het innovatieve architectonische ontwerp, de constructietechniek en de verwerkingsmethoden van belangrijke modernistische en hedendaagse fabrieken, met speculaties over de fabriek van de toekomst. Als antwoord op de economische moeilijkheden van postindustriële naties stelt de tentoonstelling de vraag: Kunnen nieuwe fabrieken duurzame oplossingen bieden voor zelfvoorzienende steden? Hoe kunnen we steden zo ontwikkelen dat ze nieuwe fabrieksmodellen omvatten in een tijd waarin de economie draait op schone, stille, kleinschalige productie? En welke mengvormen kunnen wij in onze steden aanbieden die ook industrieel gebruik omvatten?

 

De tentoonstelling werd voor het eerst gepresenteerd in New York en reisde daarna naar het Museum of Contemporary Art in Detroit, de Design Exchange in Toronto, het Museum of Architecture in Londen, Industry City in Brooklyn, Archizoom aan de EPFL, Politecnico di Torino, en de i2a Biennale in Lugano.

 

Vertical Urban Factory toont het potentieel van stedelijke fabrieken van de toekomst als een opwindende stedenbouwkundige uitdaging voor een geïntegreerde, hybride infrastructuur waarin wonen en werken samengaan. De tentoonstelling omvat foto's, tekeningen en schema's van fabrieken en een uitgebreide tijdlijn van industrie, technologie en architectuur. De projecten tonen een scala van stedelijke produktieruimten, van geavanceerde automobielfabrieken zoals VW Dresden tot neo-cottage industrieën in Johannesburg en Detroit en bieden ideeën voor de toekomst.

 

De tentoonstelling is samengesteld en ontworpen door Nina Rappaport en haar team van architecten en historici, met grafisch ontwerp door Sarah Gephart van MGMT.Design. Films van Eric Breitbart samengesteld van historische fabrieken en de interviews van Nina Rappaport met fabrieksarbeiders uit haar films, 'A Worker's Lunch Box', vullen het architectonische en stedelijke materiaal aan. De tentoonstelling omvat een gedeelte over Brussel in samenwerking met Urban Brussels alsook Kristiaan Borrett, Bouwmeester-architect. De tentoonstelling gaat vergezeld van een gelijknamig boek van 480 pagina's van Nina Rappaport, uitgegeven door Actar.

 

 "De typologie van de Vertical Urban Factory laat zien hoe architectonische en stedelijke vraagstukken een spannende ontwerpuitdaging vormen voor geïntegreerde systemen en nieuwe sociale, economische en duurzaamheidsvraagstukken die concepten voor de toekomst uitlokken." Nina Rappaport.

https://www.verticalurbanfactory.org/

 

Meer info

  • Datum:28/04/2022 au 29/08/2022
  • Uur:10:00 - 18:00
  • Prijs:Vijk
  • Soort:Tentoonstelling
  • Ruimte:Mezzanine

Programma :

Opening

donderdag 28 april van 18.00 tot 20.00 uur.

Rondleiding

vrijdag 29 april om 16 uur.

Rondetafelgesprek

vrijdag 29 april, Hybrid Factory van 18 tot 20 uur met architecten Bram Aerts, Dieter Leyssen, Ward Verbeckel, Matteo Robiglio, Giulia Setti.