• Tentoonstelling

DESTROYING HERITAGE : a conflict strategy

Volgens het internationaal recht is de opzettelijke vernietiging van erfgoed een oorlogsmisdaad.

Sinds 24 februari 2022 wordt Oekraïne geconfronteerd met de verwoestende vernietiging van zijn cultureel erfgoed. Aanvallen op symbolen van de Oekraïense identiteit, culturele centra, scholen, archieven en musea zijn vaak gepland en opzettelijk. In twee jaar tijd heeft UNESCO vastgesteld dat 343 culturele locaties in het hele land zijn beschadigd, waaronder 127 religieuze gebouwen, 31 musea, 151 historische gebouwen, 19 monumenten, 14 bibliotheken en één archiefcentrum.

Deze tentoonstelling toont beelden die zijn verzameld door Poolse en Oekraïense fotografen die de afschuwelijke vernietiging van deze sites in Oekraïne documenteerden.

Het doel is om een aspect van oorlog te belichten dat vaak over het hoofd wordt gezien: de aanval op identiteit en culturele diversiteit. Door middel van deze beelden wordt iedereen aangemoedigd om zich af te vragen hoe belangrijk het is om cultureel erfgoed te behouden te midden van conflicten, in overeenstemming met de internationale wetgeving, en om de essentiële waarde ervan te erkennen bij het vormen van de identiteit en veerkracht van een natie.

Deze tentoonstelling, een coproductie van het European Heritage Heads Forum en Les Halles Saint-Géry, werd mogelijk gemaakt dankzij het werk van het Poolse Nationale Instituut voor Cultureel Erfgoed en het verzamelen van beelden door het Poolse Centrum voor Culturele Ondersteuning in Oekraïne. De foto's zijn genomen door Marek Lemiesz (PL), Tomasz Grzywaczewski (PL) en Yurii Veres (UKR).

Meer info

  • Datum:17/06/2024 au 31/08/2024
  • Uur:10:00 - 00:00
  • Prijs:gratis
  • Soort:Tentoonstelling
  • Ruimte:Markiezen