• Tentoonstelling

Asean-Europe

Van 1 tot 14 december wordt in de Sint-Gorikshallen de tentoonstelling "Celebrating European Union (EU) - Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) 45 Years of Relations" gehouden.

De kern van de multimediatentoonstelling is een gemeenschapsproject met de naam "Weaving the Ocean", waarbij een artefact van plastic afval uit de oceaan van Bali wordt geweven. Het is een inspiratie van de Indonesische kunstenaar Ari Bayuaji, die voor het eerst in Brussel te zien zal zijn en ons herinnert aan het belang van milieubehoud, een topprioriteit voor beide regio's.

45 jaar partnerschap

De tentoonstelling vertelt het verhaal van het partnerschap tussen de EU en de ASEAN aan de hand van historische foto's van bijeenkomsten op hoog niveau en laat de diepte en breedte van deze samenwerking zien, die in 2020 is verheven tot een strategisch partnerschap om samen wereldwijde uitdagingen op te lossen: of het nu gaat om de pandemie, economische betrekkingen, veiligheid, onderwijs, de groene transitie, of andere.

De tentoonstelling zal ook getuigenisvideo's tonen van ambassadeurs, politici, jonge leiders en journalisten uit de EU en de ASEAN die de afgelopen 45 jaar hebben bijgedragen aan dit partnerschap tussen regio's.

"Weaving the Ocean"

De textielsculptuur "Weaving the Ocean" is gemaakt van plastic draden met behulp van touwen die zijn gevonden op de kustlijnen en mangroves aan de kust van Bali. De inspiratie kreeg Ari tijdens de pandemie, tijdens een wandeling op het strand, waar hij ontdekte dat veel wortels van mangrovebomen verstrikt waren in plastic touwen, en hij besloot het plastic te gebruiken als materiaal voor het weven. Het project van de kunstenaar betrok de lokale bevolking toen de economische situatie op Bali moeilijk was door het gebrek aan toerisme, en droeg tegelijkertijd bij aan de bewustwording van het belang van het behoud van natuurlijke hulpbronnen.

In Ari's woorden: "Het antwoord is te vinden in de natuur. In de natuur vinden we hoop op een betere toekomst. Onze cultuur en de natuur op harmonieuze wijze met elkaar verweven is een van de meest hoopvolle dingen die de mens kan doen." Hij gelooft dat dit project en zijn idee om verdwijnende materialen te vervangen door nieuwe "natuurlijke" materialen die gemakkelijk te vinden zijn, in veel landen kan worden nagevolgd.

In Brussel nodigt het sculpturale textiel jongeren uit beide regio's uit om hun mening en verwachtingen over de toekomst van de betrekkingen tussen de EU en de ASEAN kenbaar te maken en wat volgens hen de prioriteit van de leiders moet zijn. Hun wensen, gedachten en zorgen zullen online worden verzameld en gepubliceerd op de dag van de herdenkingstop EU - ASEAN, op 14 december 2022.

ALGEMENE INFORMATIE

Over de kunstenaar

Ari Bayuaji studeerde af als burgerlijk ingenieur en werkte in Indonesië voordat hij in 2005 besloot te verhuizen naar Montreal, Canada, waar hij van 2005 tot 2010 beeldende kunst studeerde aan de Concordia University. Hij verdeelt zijn tijd nu tussen Montreal en Bali. De kunstenaar is vooral bekend om zijn installaties waarin hij gebruik maakt van gevonden en kant-en-klare voorwerpen die hij verzamelt uit verschillende delen van de wereld, waardoor hij zich blootstelt aan verschillende culturele tradities. Ari Bayuaji heeft deelgenomen aan talrijke kunstenaarsresidenties in Denemarken, Indonesië, Duitsland en de Verenigde Staten. Het werk van de kunstenaar was het onderwerp van grote solotentoonstellingen in Singapore, Taipei (Taiwan), Ste-Alvère (Frankrijk), Düsseldorf (Duitsland), Rotterdam en Den Haag (Nederland), en Yogyakarta (Indonesië).

Voor meer informatie: https://www.aribayuaji.com/works/

Over de organisatoren

Over de EU

De EU is de economische en politieke unie van 27 lidstaten, met een bevolking van 447 miljoen mensen. Samen heeft de EU een ruimte van stabiliteit, democratie en duurzame ontwikkeling opgebouwd, met behoud van culturele diversiteit, tolerantie en individuele vrijheid. In 2012 kreeg de EU de Nobelprijs voor de vrede voor het bevorderen van vrede, verzoening, democratie en mensenrechten in Europa. De EU is het grootste handelsblok ter wereld en de grootste bron en bestemming van directe buitenlandse investeringen. De EU en haar lidstaten zijn samen de grootste donoren van officiële ontwikkelingshulp (ODA): zij verstrekken meer dan de helft van de wereldwijde ODA. De 27 lidstaten zijn: België, Bulgarije, Tsjechië, Denemarken, Duitsland, Estland, Ierland, Griekenland, Spanje, Frankrijk, Kroatië, Italië, Cyprus, Letland, Litouwen, Luxemburg, Hongarije, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Finland en Zweden.

Over ASEAN

De Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) is opgericht op 8 augustus 1967 en bestaat uit tien lidstaten: Brunei Darussalam, Cambodja, Indonesië, Laos, Maleisië, Myanmar, Filippijnen, Singapore, Thailand en Vietnam. Op 31 december 2015 werd de ASEAN-gemeenschap officieel opgericht. Het ASEAN-secretariaat is gevestigd in Jakarta, Indonesië.

Voor meer informatie: https://asean.org

Over de betrekkingen EU-ASEAN

De EU en de ASEAN zijn sinds 1977 dialoogpartners, met gedeelde waarden en beginselen van een op regels gebaseerde internationale orde, doeltreffend en duurzaam multilateralisme, en vrije en eerlijke handel. Het partnerschap verenigt 37 landen en meer dan een miljard mensen. Na de 23e ministeriële bijeenkomst EU-ASEAN op 1 december 2020 openden de EU en de ASEAN een nieuw hoofdstuk in hun langdurige relatie door strategische partners te worden.

2022 marks 45-years since the establishment of the EU-ASEAN Dialogue Relations and many events were organised throughout the year to celebrate the partnership, including the ASEAN-EU Cultural Festival and the EU ASEAN Young Leaders Forum.

On 14 December, the EU and ASEAN will meet in Brussels for the first ever EU-ASEAN Summit. Back-to-back to the Summit, the following events will take place:

Meer info

  • Datum:01/12/2022 au 14/12/2022
  • Uur:10:00 - 18:00
  • Prijs:Gratis
  • Soort:Tentoonstelling
  • Ruimte:Kelders