Laden Evenementen

  • Dit event is voorbij.

BERNARD VAN ORLEY À SAINT-GÉRY / BERNARD VAN ORLEY IN SINT-GORIK

21 maart 2019 - 18 augustus 2019

Intérieur de la maison de Bernard van Orley ? Détail du Polyptyque de Job et de Lazare, 1521 (Musées royaux des Beaux-Arts de Belgique). / Mogelijk het interieur van de woning van Bernard van Orley. Detail van de Plyptiek met Job en Lazarus, 1521 (Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van Belgïe).

BERNARD VAN ORLEY À SAINT-GÉRY


Le peintre bruxellois Bernard van Orley (ca 1490-1541) vit et travaille dans le quartier Saint-Géry où il est à la tête de l’un des plus importants ateliers de la première moitié du XVI  siècle. Sans doute formé par son père Valentin, il prolonge la tradition flamande tout en introduisant les nouvelles influences de la Renaissance italienne et allemande. Peintre officiel à la cour de Marguerite d’Autriche dès 1518, puis de Marie de Hongrie en 1532, il réalise des portraits, des retables monumentaux, des tableaux épitaphes et des petits tableaux de dévotion. Il est aussi l’auteur de projets de tapisseries pour les séries les plus remarquables comme La Légende de Notre-Dame du Sablon ou Les Chasses de Charles Quint.

Il livre en outre des projets pour des vitraux dont ceux toujours visibles à la cathédrale des Saints-Michel-et-Gudule. Ses œuvres montrent plusieurs vues de Bruxelles et de ses environs, en particulier la forêt de Soignes. Cette présentation de l’ancrage de Van Orley à Saint-Géry a lieu alors qu’une exposition à BOZAR (Bernard van Orley, Bruxelles et la Renaissance, 20 février-26 mai 2019) réunit pour la première fois ses œuvres conservées aux quatre coins du monde.


Commissaire Marc Meganck, urban.brussels – Direction du Patrimoine culturel

Textes Marc Meganck, urban.brussels – Direction du Patrimoine culturel

Comité scientifique Stéphane Demeter, Marc Meganck et Cecilia Paredes, urban.brussels – Direction du Patrimoine culturel

Scénographie et design Kaligram       Traduction Gitracom    

Éditeur responsable Bety Waknine, directrice générale, urban.brussels (Service public régional Bruxelles Urbanisme et Patrimoine), Mont des Arts 10-13, 1000 Bruxelles).


BERNARD VAN ORLEY IN SINT-GORIK


De Brusselse schilder Bernard van Orley (ca 1490-1541) woonde en werkte in de Sint-Gorikswijk waar hij aan het hoofd stond van een van de grootste schildersateliers van de eerste helft van de 16de eeuw. Hij werd waarschijnlijk opgeleid door zijn vader Valentin en zette de Vlaamse schilderstraditie voort, maar introduceerde tegelijk de nieuwe invloeden van de Italiaanse en Duitse renaissance. Als hofschilder van Margaretha van Oostenrijk vanaf 1518, en nadien van Maria van Hongarije in 1532, maakte hij portretten, monumentale retabels, epitaafschilderijen en kleine devotietaferelen.

Hij tekende ook ontwerpen voor wandtapijten zoals de befaamde reeksen van De Legende van Onze-Lieve-Vrouw-van-de-Zavel of De Jachtpartijen van Keizer Karel. Daarnaast maakte hij ontwerpen voor glas-in-loodramen waarvan enkele nog altijd te zien zijn in de Sint-Michiel-en-Sint-Goedelekathedraal. Meerdere van zijn werken tonen zichten van Brussel en omgeving, onder meer van het Zoniënwoud. Deze voorstelling van de verankering van Bernard van Orley in Sint-Gorik valt samen met een tentoonstelling in BOZAR (Bernard van Orley, Brussel en de Renaissance, 20 februari – 26 mei 2019) die voor de eerste keer zijn werken samenbrengt die verspreid zijn over de hele wereld.


Commissaris Marc Meganck, urban.brussels – Directie Cultureel Erfgoed

Teksten Marc Meganck, urban.brussels – Directie Cultureel Erfgoed

Wetenschappelijk comité  Stéphane Demeter, Marc Meganck en Cecilia Paredes, urban.brussels – Directie Cultureel Erfgoed

Scenografie en design Kaligram       Vertaling Gitracom     

Verantwoordelijke uitgever  Bety Waknine, directeur-generaal, urban.brussels (Gewestelijke Overheidsdienst Brussel Stedenbouw en Erfgoed), Kunstberg 10-13, 1000 Brussel).


 

Gegevens

Begin:
21 maart 2019
Einde:
18 augustus 2019
Evenement Categorieën:
,

Locatie

Brussels, Belgium