Onze website is in onderhoud.
Sommige functies zijn tijdelijk niet beschikbaar.

Dank voor uw begrip.

Laden Evenementen

  • Dit event is voorbij.

AKKASIE -10 actions photographiques

12 maart 2021 @ 8 h 00 min - 6 juni 2021 @ 17 h 00 min


AKKASIE – 10 actions photographiques

Avec l’installation Akkasie, le Centre d’Information Temporaire (C.I.T.) réfléchit sur notre approche de la photographie et des images qui nous entourent au quotidien.

Contrairement au mot occidental «photographie», qui fait référence à «écrire avec la lumière», le terme perse pour la photographie «akkasie» met l’accent sur le caractère temporaire et représentatif des images, tout comme le reflet dans une surface d’eau qui n’est que temporaire. La photographie est présentée ici comme un reflet “instable”, à savoir, l’instantané d’un monde qui n’est plus.

Suite à l’invitation des Halles Saint-Géry, le C.I.T. travaille sur le territoire de la Région de Bruxelles-Capitale, et tente de visualiser les enjeux de la photographie numérique et du patrimoine contemporain à travers dix actions photographiques protocolaires. Pendant trois mois, le C.I.T. a élaboré et mis en œuvre les protocoles, résultant en une collection temporaire de plus de 300.000 fichiers d’images numériques et un temps de projection de plus de 40 heures.

Les dix projecteurs des caves des Halles Saint-Géry donnent pour la première et unique fois accès à cette collection.


AKKASIE – 10 fotografische acties

Met de installatie Akkasie reflecteert het Tijdelijk Informatie Centrum (T.I.C.) op onze omgang met fotografie en de beelden die ons dagelijks omringen.

Anders dan het Westerse woord ‘fotografie’, dat verwijst naar ‘schrijven met licht’, benadrukt de Perzische term voor fotografie ‘akkasie‘ het tijdelijke en representatieve karakter van beelden, zoals een reflectie in een wateroppervlak ook maar een tijdelijke weerspiegeling is. Fotografie wordt hier als het ware voorgesteld als een onstabiel spiegelbeeld: een blik op een wereld die er heel even is, en dan niet meer.

Op uitnodiging van de Sint-Gorikshallen ging het T.I.C. aan de slag op het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, en poogt aan de hand van tien op protocollen gebaseerde fotografische acties vraagstukken over digitale fotografie en hedendaags erfgoed te visualiseren. Gedurende drie maanden wijdde het T.I.C. zich aan het uitwerken en -voeren van de protocollen, wat resulteerde in een tijdelijke collectie van meer dan 300.000 digitale beeldbestanden en een projectieduur van meer dan 40 uur.

De tien projectoren in de kelders van de Sint-Gorikshallen ontsluiten voor de eerste en enige keer deze collectie.


 

Gegevens

Begin:
12 maart 2021 @ 8 h 00 min
Einde:
6 juni 2021 @ 17 h 00 min
Evenement Categorieën:
,

Locatie

Brussels, Belgium